RIKTIGE SKO

Husk at vi snakker om daglig bruk av sko, som ikke har noe med sport å gjøre!
 
Hva kjennetegner gode sko og hvorfor skal man være opptatt av det?
Her kunne man nok skrevet en hel bok, men vi skal forsøke å fatte oss i korthet.
Vi begynner med det siste først... man skal være opptatt av gode sko fordi våre føtter skal bære oss gjennom livet og se til at både hofter å rygg har det bra. Skal man slippe plager senere i livet, er valg av sko helt avgjørende. 
 
De lærde strides, å vi mener det er gode grunner til å spør seg -
om man ser på dagens mangfold av demping i alle typer sko, og setter det opp mot antall hofte og rygg lidelser, er det da en sammenheng?
 
Om man velger joggesko med demping, skal man være klar over at dempingen vil kollapse etter ca 6 - 12 månders buk, på grunn av at vi alle går skjevt og dempingen vil naturlig følge denne skjevhet. Skoen kan tilsynelatende se helt ben ut, men oppbygningen inni skoen ser du ikke. Den samme skjevheten forplanter seg opp i hoftene og videre opp i ryggen. På grunn av all gummi, vil lukten av fotsvette tale for seg selv hva gjelder miljøet nede i skoen. Det hjelper ingen ting om resten av skoen er lær, dersom hele sålen er gummi. Det er hva du tråkker på som avgjør.
 
Om man derimot velger en lærsko, bygget opp etter gamle metoder, hvor selve sålen er bygget opp av lær, vil man få en stiv og stabil sko. Helkappen bak er avstivet, slik at du tvinges til å gå bent. Din naturlige skjevhet vinner ikke over en slik sko, å det vil da heller ikke forplante seg til hofter og rygg. Du vil heller aldri lukte i en skikkelig lærsko, som gir et naturlig miljø nede i skoene. En skikkelig sko må du "brekke inn". Altså gå den til, så den tilpasses deg og dine føtter. Først da vil du få en sko som gjør den jobben en sko skal, nemlig holde deg bent og stabilt.
 
Vår påstand er på mange måter:
jo mer behagelig skoen er fra start, jo mer på vakt skal du være. 
 
 
Hvor mye skal man betale for et par sko?
De fleste nordmenn har svært lite fokus på gode sko. Vi tenker ofte på utseende og pris, lenge før vi vurderer om skoene er bra for oss. Det kan bli en dyrekjøpt erfaring. Vi mener ikke at alle sko må koste 3000,- pluss, men om du vil ha en god sko som varer i mange år, da må du nok opp i den prisen. Varigheten på en sko ligger i oppbygningen. Er den limt sammen, som de fleste sko i dag, vil den være meget sårbar for å tørke ut å slippe sålen. Er den derimot randsydd, som betyr full låsning med sømmer, snakker vi en sko som vil vare år ut og år inn, om du gidder ta vare på overlæret, å gå til skomaker å bytte heler/såler ved behov. 
 
Mange reagerer på prisene på en skikkelig sko, men begynn å regn ut levetiden på en limt sko og en sydd sko. Da vil regnestykket garantert gå i sømmens favør.
 
Hva enn du velger, så vær kritisk. Still spørsmål og ikke la deg lure. Du kan som utgangspunkt ha i bakhode at en randsydd sko får man ikke under 2.500,-, om den ikke er på tilbud. Produksjonstiden og materialet som benyttes, har en kostnad som tilsier dette.
Går du for en rimligere sko, vær oppmerksom på hælkappen. Sjekk at den er stivet av og stabil. Den kan være laget av papp, men den vil holde deg stabil så lenge den er inntakt. Ikke slit helene for langt ned, da nye heler hos skomaker får deg opp i rett stilling igjen. 
 
Om du kjøper sko hos oss, eller andre, betyr ingen ting. Det viktigste er at du blir bevisst på hva du velger å gå på, å tar vare på føtter, hofter og rygg. Spør oss om det er noe du lurer på. Vi kjenner ikke alle merker og vi har ikke all verdens kunnskap, men vi vet når vi ser en skikkelig sko.
 
Hvordan får man sko til å vare lengst mulig?
Uansett hvilken kvalitet man har valgt, vil det være viktig å behandle dem. Vi kan starte med skotre, som vil strekke ut læret, slik at det ikke slår sprekker. Putt skotre nedi når du tar skoene av og læret er varmt, da har det best effekt. Holdbarheten på skoene kan plusses ganske mye her.
 
Skopuss er ikke nordmenns sterkeste side. Det sies at europere kan se når det kommer en nordmann, for han har upussede sko. Hmmmm... det kan vi ikke leve med, her må noe gjøres!
Det er lett å pusse sko, det er billig og det er veldig gøy. Snakk om å få resultat av et arbeid. Se bildene til høyre, så ser du selv.
Det finnes en labyrint av pussesaker der ute, men mye er dårlig. Vi deler mer enn gjerne av vår kunnskap til hva du trenger til hvilket lær, hvordan det skal gjøres og hva du trenger for å gjøre det. Her mener vi, det enkle er ofte det beste. Det viktigste er at du gjør noe..... å til info: impregneringspray er kun et beskyttende lag utenpå skoene, den gir 0 næring til læret. 
Byens skomaker | Søregaten 16, Stavanger - Norge | Tlf.: +4795254991 | post@byensskomaker.no